Chiński nóż szefa kuchni 16,5 cm Seki Magoroku Shoso - KAI
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Kamień do ostrzenia 1000/4000 w etui Seki Magoroku - KAI
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 3 dni
Nóż ceramiczny Cerasharp 15 cm pomarańczowy - Zest for Life
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 3 dni
Noże kuchenne i akcesoria do krojenia
Każdy kucharz mógłby napisać rozległy referat o tym, jak ważnym czynnikiem w procesie przyrządzania potraw są ostre i odpowiednio wyprofilowane noże. Są one niezbędne w procesie szybkiego, estetycznego oraz bezpiecznego krojenia. W naszej ofercie dostępne są renomowane noże marki WÜSTHOF, które cieszą się ogromnym uznaniem w oczach doświadczonych kucharzy. Jakie jeszcze produkty możesz znaleźć w tej kategorii?
Długość oraz szerokość ostrza
Ostrze to najważniejszy aspekt, który musimy wziąć pod uwagę przy zakupie noża. Specjalistyczne noże kuchenne są produkowane przy użyciu nowoczesnych technologii, tak, aby uzyskać idealnie wyprofilowane ostrze przystosowane do krojenia poszczególnych produktów. W związku z tym, do krojenia pieczywa wybierzemy cienkie i długie ostrze, które pozwoli dokładnie przeciąć pieczywo bez nadmiernego kruszenia. Z kolei w przypadku mięsa, lepiej sprawdzą się szerokie noże z odpowiednim profilem ostrza dostosowanego do cięcia najbardziej uciążliwych kawałków. Wyróżnimy także krótkie i bardzo cienkie ostrza do obierania, czy też podłużne modele do patroszenia i filetowania ryb.
Dlaczego jakość noży jest tak istotna?
Bardzo istotnym czynnikiem przy pracy w kuchni jest czas potrzebny do zrealizowania poszczególnych zadań. Kuchenne noże dostosowane do indywidualnych potrzeb kucharza pozwalają znacznie szybciej oraz w bezpieczniej pokroić poszczególne produkty. Jednocześnie, proces ten jest dużo wygodniejszy, ponieważ zaawansowane noże marki WÜSTHOF są pokryte specjalną powłoką, która ułatwia proces oddzielania pokrojonych plastrów, a także pozwala łatwiej zadbać o nienaganną czystość.
Materiał do produkcji noża kuchennego
Tutaj wiele zależy od konkretnego zastosowania poszczególnych noży. W przypadku pieczywa oraz warzyw najczęściej stosuje się noże ze stali nierdzewnej. Są bardzo proste w eksploatacji, a także odporne na wilgoć. Noże tytanowe są najdroższe, ale odznaczają się największą wytrzymałością. Mogą być wykorzystane do krojenia najtwardszych oraz najbardziej problematycznych produktów. Z kolei noże ceramiczne charakteryzują się lekkością oraz długo utrzymują ostrość, jednak są dedykowane do krojenia delikatniejszych produktów, np. ryb, owoców czy warzyw. Kuchenne noże zawsze są produkowane z materiałów obojętnych fizjologicznie, które nie wchodzą w reakcję z żywnością.
Wszechstronne akcesoria do krojenia
Nawet najlepsze noże kuchenne wymagają odpowiedniej konserwacji. W naszej ofercie znajdziesz wygodne ostrzałki, z pomocą których bez trudu zadbasz o nienaganną ostrość. W tej kategorii znajdziesz również estetyczne stojaki oraz listwy magnetyczne do przechowywania noży. Oferujemy zarówno pojedyncze, specjalistyczne noże marki WÜSTHOF, jak również całe komplety dedykowane osobom, które są w trakcie wyposażania swojej kuchni. Wśród akcesoriów do krojenia zawarliśmy również obieraczki oraz specjalne widelce do mięsa.